Pišite nam:    robert@trzinka.si

Pozdravljeni!

Lepo vas je videti ponovno.

Kaj na Havajih morate videti!

Shangri La je honolujški dom Doris Duke. Danes gosti bogato islamsko umetniško zbirko, nasploh pa velja za eno arhitekturno najbolj zanimivih zgradb na Havajih.


Vulkanski narodni park, kjer boste na lastne oči videli, kako se lava ohlaja in rojeva novo zemeljsko površje. Čudovit in neverjeten ekosistem! Tu sta kar dva delujoča in zelo aktivna vulkana, ognjeno površje pa je milo rečeno dramatično. Videli boste, kako lava v oblakih pare izginja v morju in kako se nad kraterjem kot ogromen ognjemet ponoči iskrijo vulkanski izstrelki.


Vrtovi Mani Mau v Hilu na Big Island so dom neštetim cvetočim rastlinam, tropskim drevesnim vrstam, med rastlinjem pa so lepo urejeni ribniki in slapovi. Nani Mau pomeni za vedno lep, kar je popolno ime za čudovite vrtove.


Honolulu (iz havajščine, pomeni Mirni zaliv) je glavno in največje mesto ameriške zvezne države Havaji. Čeprav se izraz Honolulu nanaša predvsem na urbano območje na jugovzhodni obali otoka Oahu, je mesto Honolulu hkrati tudi okrožje in upravno obsega celoten otok.


Honolulu je sodobno ameriško mesto s številnimi stolpnicami z razvitim gospodarstvom, predvsem turizmom. Ob mestu leži znamenito vojaško oporišče Pearl Harbor (Biserni zaliv), prizorišče enega ključnih dogodkov v drugi svetovni vojni, ko je japonska vojska z letali napadla oporišče, kar je bil povod za vstop ZDA v vojno.


Honolulu je rojstni kraj nekdanjega predsednika Združenih držav Amerike Baracka Obame.

Havaji za ljubitelje narave

Havaji so za evropske turiste precej eksotični, oddaljeni in nepoznani. Osem otokov predstavlja eno od ameriških zveznih držav z 1,3 milijona prebivalcev.


Ležijo sredi Tihega oceana, poznamo jih po peščenih plažah in tropskih gozdovih, otoki so raj za deskarje in ameriške turiste. So tudi odlična kulisa za snemanje filmov, tam so med drugim posneli Jamesa Bonda in Skrivnostni otok.


Tudi ljubitelji narave in rastlin na Havajih zelo uživajo. Otoki so vulkanskega izvora, zato je tam mogoče videti tudi črne peščene plaže, poleg bujnega tropskega rastlinja in eksotičnih sadežev pa še strjene ostanke lave, ki je ponekod prilezla prav do morja, ter reliefno zelo razgibano površje.


Bogato. Havajsko rastlinje

Oahu je tretji največji in najbolj poseljen havajski otok in njegovo ime v havajščini pomeni kraj zbiranja. Na njem je glavno mesto Havajev, to je Honolulu. Mesto je lepo urejeno in čisto, skupaj z znamenito plažo Waikiki pa pravi petični turistični biser. Nedaleč stran je zaliv Pearl Harbor, kjer so konec leta 1941 Japonci napadli ameriške pomorske sile ter povzročili veliko smrtnih žrtev in materialne škode. Nekdanje vojaško oporišče je spremenjeno v poučen muzej, ki ga je vsekakor vredno obiskati.


Čeprav je vse otočje eksotičen botanični vrt, imajo na Oahuju tudi pravi botanični vrt Wahiawa. Je v notranjosti otoka, v njem pa je predstavljeno bogato pacifiško rastlinstvo. Tam lahko občudujemo med drugim velike liste monster, grme ingverja s čudovitimi rožnatimi ali rdečimi cvetovi, značilne praproti, drevesa oreškov makadamij, prelepe mavrične evkaliptuse s pisanimi gladkimi debli, kordiline, ki so pri nas znane kot sobne rastline, orhideje, hibiskuse, agrume, bananovce, popotnikove palme in drugo bolj ali manj znano rastlinje. Za Havaje je značilna grmovnica plumerija z lepimi cvetovi, iz katerih so narejene znamenite havajske ogrlice.


Ravninski deli otoka so namenjeni gojenju ananasa, ki ima na Oahuju stoletno tradicijo. Na eni od plantaž smo izvedeli marsikaj zanimivega, med drugim to, da se močne ananasove kisline, ki pogosto povzroča skelenje zob in pekoč občutek v ustih, znebimo tako, da olupljen in razkosan sadež za nekaj trenutkov namočimo v nekoliko osoljeno vodo. Na otoku je tudi Polinezijski kulturni center, kjer ljudje v značilnih oblačilih v starih bivališčih prikazujejo kulturo, običaje in način življenja staroselcev otočij na drugi strani planeta. V tako imenovani polinezijski trikotnik namreč prištevajo na severu Havaje, na spodnjem zahodnem delu Novo Zelandijo, vzhodno Rapo Nui ali Velikonočne otoke in vse preostale otoke, ki ležijo znotraj tega območja.


Lava prav do morja


Veliki otok ali Big Island je najjužnejši od havajskih otokov. Naseljen je predvsem ob obali, osrednji hribovit del, kjer sta ognjenika Mauna Kea (4205 metrov) in Mauna Loa (4169 metrov), pa je v veliki meri namenjen govedoreji.


Dve mesti sta poznani po dveh skrajnostih, in sicer Kona na zahodu kot eno najbolj sončnih mest v ZDA, glavno mesto Hilo na vzhodu pa kot mesto z največjo količino padavin v vsej državi. Obisk teh mest je to potrdil.


Otoška pokrajina je zelo raznolika, od zasneženih ognjeniških vrhov do tropskega gozda, plantaž znamenite havajske kave kona in skoraj neporaščenih predelov strjene črne lave.


Na zahodnem delu otoka so čudovite bele peščene plaže, na jugovzhodnem, kjer se je lava iz ognjenika Kilauea razlila prav do morja, pa so plaže črne. Ena takšnih je Punaluu, črna peščena plaža, ki je bolj kot za namakanje v vodi zanimiva za občudovanje barvnih kontrastov zelenih palm in črne obale ter velikih želv, ki se tam razmnožujejo, zato jih je veliko tudi v morju.


Havajsko otočje torej ni le raj za vodne užitkarje, ampak tudi za ljubitelje narave, zato bi se kljub njihovi majhnosti dalo tam preživeti še kakšen dan več, pa tem za raziskovanje ne bi zmanjkalo.
Z vami od : 1991. © Trzinka. Vse pravice pridržane!
Valid CSS!