Pišite nam:    robert@trzinka.si

Marc Márquez i Alentà

Grand prix motociklistični dirkač

Država: Španija
Rojstvo: 17. februar 1993
Kraj bivanja: Cervera, Španija
Trenutno moštvo: Repsol Honda Team
Država: Španija
Št. motorja: 93

Doslej je v svoji karieri dosegel

7

naslovov svetovnega prvaka.


Leta 2010 je bil svetovni prvak v razredu do 125 kubičnih centimetrov.

Leta 2012 je bil svetovni prvak v razredu do 250 kubičnih centimetrov v Moto2.

Leta 2013 je bil svetovni prvak v razredu MotoGP,

leta 2014, 2016, 2017 in 2018 prav tako.

Po tem, ko je Marquez leta 2010 postal svetovni prvak v razredu 125kcm, se je naslednje leto preselil v razred Moto2.


To leto je, zaradi poškodbe pri padcu v Maleziji na prvem prostem treningu in posledičnih težav z vidom, naslov prvaka moral prepustiti nemcu Stefanu Bradlu. Poškodba mu je namreč vzela 5 mesecev. Leto kasneje je v Moto2 postal svetovni prvak.


Leta 2013 se je preselil razred višje, v MotoGP, in zasedel prostor v Repsol Hondi, po tem ko se je Casey Stoner upokojil. Borbenost je pokazal že na prvi dirki v Qatarju, kjer je dosegel 3. mesto, na naslednji dirki v Austinu, Texsas, pa je že dosegel svojo prvo zmago in tako s starostjo 20 let, 2 meseca in 5 dni postal najmlajši zmagovalec MotoGP dirke vseh časov.
Tisto leto je Marquez prav vse dirke (razen odstopa v Mugellu in diskvalifikacije na Phillip Islandu) končal na stopničkah, od tega je skupno dosegel 6 zmag. Postal je najmlajši svetovni prvak razreda MotoGP vseh časov in prvi dirkač po Kennyju Robertsu leta 1978, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka že v prvi sezoni nastopanja v elitnem razredu.


Leta 2014 je prepričljivo zmagal prvih 10 dirk, za tem pa še 3, ter tako vnovič osvojil naslov svetovnega prvaka. Postal je prvi dirkač, ki je v eni sezoni dosegel 13 zmag (od 18ih) in prvi dirkač, ki je v eni sezoni dosegel 13 pole positionov.
Skupaj z mlajšim bratom Alexom Marquezom, ki je bil svetovni prvak v Moto3, sta postala prva brata, ki sta osvojila naslove svetovnega prvaka v istem letu.


Leta 2016 je zopet navdušil navijače, ko je s prepričljivo točkovno prednostjo postal prvak že na japonskih tleh, 3 dirke pred koncem sezone. Dokazal se je kot zrelega dirkača, saj je skozi sezono zmanjšal agresivnost. Nabral si je 7 zmag in 5 stopničk. Sezono pa je zaključil z 2. mestom v Valenciji.
Postal je najmlajši 5-kratni prvak.


V zanimivejši sezoni 2017 je mladi dirkač spet osvojil naslov prvaka. V sezoni je zabeležil 6 zmag, 11 stopničk in 7 najboljših štartnih položajev, za katere je dobil zasluženo nagrado (BMW award). Ostal je nepremagljiv na ameriških tleh z lepo prednostjo, za tem pa zabeležil še 5 zmag. Odločilna dirka o naslovu prvaka je bila zadnja dirka v Španiji,
v katero je prišel s prijetno prednostjo 21-ih točk pred Doviziosom, ki je v tej dirki prvenstvo zapravil s padcem in Marquezu tako rekoč podaril nadlov svetovneka prvaka. Dirka je bila napeta, saj je Marquez v 4. zavoju zdrsnil in skoraj padel z motocikla, pa je to situacijo spet mojstrsko rešil in dokazal, da je zasluženo postal 6-kratni svetovni prvak razreda MotoGP.


Po končani dirki je na račun rešenega zdrsa dejal:
" Marc Marquez style till the end."Z vami od : 1991. © Trzinka. Vse pravice pridržane!
Valid CSS!